A víz okozta hallójárat gyulladás

Itt a nyár  és mi ebben a kánikulában egyre többször érezzük szükségét a strandolásnak. Nem is csoda, hogy ebben a hőségben arra vágyunk, hogy valami lehűtsön minket. Azonban a kellemes fürdőzés könnyen átcsaphat fájdalomba, ha az úszást követően fülfájás jelentkezik nálunk. De mi is ilyenkor a teendő?

gyermek-viz-fül

Gyermekektől hallottunk már ilyen élménybeszámolót: “A Balatonnál voltunk, rengeteget ugráltunk a gumimatracról. És még búvárkodtunk is, találtunk köveket a tó fenekén. Másnap reggel azonban el kezdett fájni a fülem.” A fájdalom pedig különösen erősen jelentkezik, ha hozzáérünk a páciens fülkagylójához vagy megnyomjuk a fülkagyló előtt található porcot. A fájdalom napokig is tarthat. E betegség nyáron jelentkezik legtöbbször, mivel a vízben való tartózkodás okozza ezt a fülgyulladást, a vízi-otitist.

A gyulladás azért alakul ki, mert a baktériumok eljutnak a külső hallójáratig, ahol a felázott bőr kiválóan alkalmas arra, hogy elszaporodjanak e területen. Azonban azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok jelentik a bajt: a felpuhult bőrfelületen ezek a baktériumok könnyen áthatolnak és a belsőbb részeken gyulladást okoznak.

De itt sem a természetes, hanem sokkal inkább a mesterséges vizek, az uszodák jelentik a nagyobb problémát. Ennek a víz erős klórozása az oka. A klór ugyan fertőtlenít és megakadályozza, hogy bizonyos klórokozók elszaporodjanak a vízben, de elég komoly mellékhatása is van: hosszabb vízben tartózkodás esetén a klór ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget. Bizonyos idő elteltével begyullad a hallójáratban található bőr és megduzzad. Ez a duzzadás nyomást gyakorol a véredényekre, és emiatt csökken a vérellátás. Ettől pedig a bőr védekező ereje csökken, így már nem képes védekezni olyan hatásosan a behatoló baktériumok ellen, s így azoknak szabaddá válik az út.

Swimseal fülcsepp ITT

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Újdonság

Dolorgiet med Fájdalomelleni fülspray 20 ml

Dolorgiet med Fájdalom elleni fülspray 20 ml

Enyhíti a fájdalmat, a bőrpírt és a viszketést. A külső hallójárat gyulladása esetén alkalmazható.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!