A víz okozta hallójárat gyulladás

Itt a nyár  és mi ebben a kánikulában egyre többször érezzük szükségét a strandolásnak. Nem is csoda, hogy ebben a hőségben arra vágyunk, hogy valami lehűtsön minket. Azonban a kellemes fürdőzés könnyen átcsaphat fájdalomba, ha az úszást követően fülfájás jelentkezik nálunk. De mi is ilyenkor a teendő?

gyermek-viz-fül

Gyermekektől hallottunk már ilyen élménybeszámolót: “A Balatonnál voltunk, rengeteget ugráltunk a gumimatracról. És még búvárkodtunk is, találtunk köveket a tó fenekén. Másnap reggel azonban el kezdett fájni a fülem.” A fájdalom pedig különösen erősen jelentkezik, ha hozzáérünk a páciens fülkagylójához vagy megnyomjuk a fülkagyló előtt található porcot. A fájdalom napokig is tarthat. E betegség nyáron jelentkezik legtöbbször, mivel a vízben való tartózkodás okozza ezt a fülgyulladást, a vízi-otitist.

A gyulladás azért alakul ki, mert a baktériumok eljutnak a külső hallójáratig, ahol a felázott bőr kiválóan alkalmas arra, hogy elszaporodjanak e területen. Azonban azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok jelentik a bajt: a felpuhult bőrfelületen ezek a baktériumok könnyen áthatolnak és a belsőbb részeken gyulladást okoznak.

De itt sem a természetes, hanem sokkal inkább a mesterséges vizek, az uszodák jelentik a nagyobb problémát. Ennek a víz erős klórozása az oka. A klór ugyan fertőtlenít és megakadályozza, hogy bizonyos klórokozók elszaporodjanak a vízben, de elég komoly mellékhatása is van: hosszabb vízben tartózkodás esetén a klór ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget. Bizonyos idő elteltével begyullad a hallójáratban található bőr és megduzzad. Ez a duzzadás nyomást gyakorol a véredényekre, és emiatt csökken a vérellátás. Ettől pedig a bőr védekező ereje csökken, így már nem képes védekezni olyan hatásosan a behatoló baktériumok ellen, s így azoknak szabaddá válik az út.

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 3890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!