A füldugulásról

A külső hallójáratban még a gyulladásnál is gyakrabban jelentkezik a fülzsírdugulás. Azt már tudjuk, hogy a fülzsírképződés teljesen normális jelenség és a hallójárat öntisztulási folyamatai során képes kiüríteni a felesleges mennyiséget. Viszont vannak olyan esetek is, mikor ez nem történik be. Ennek többféle oka lehet: előfordulhat, hogy a víz megduzzasztja a fülzsírt, ami aztán eltömíti a hallójáratot, mégis a gyakori dugulás oka leggyakrabban a túlzott piszkálás.

fül-ember

Kedveljük a fültisztító pálcikákat, de ezekkel akár a dobhártyáig is felnyomhatjuk a zsírt, ami azután nem fog tudni kiürülni. A hallójárat tisztítására a leghelyesebb, ha ujjal, szappannal és meleg vízzel esünk neki, ha így mossuk ki. Természetesen a gyakori dugulás hajlam kérdése is, ilyenkor a fülzsír sűrűbb. Időszakos paraffinolajos becseppentés meggátolhatja a gyakori beszáradást.

Hirtelen eldugulhat a fülünk akkor is, ha a száraz zsírt víz éri, mivel attól bedagad. Ha bedugult és úgy érezzük, megsüketültünk, nem kell félnünk, hogy az azonnali ellátás elmaradása károsodást okoz. Csöppentsünk bele 4-5 csepp paraffinolajat. Ne próbáljuk kitisztítani, csak ártunk vele. Keressük fel a fülészetet, ott szakszerűen mosással vagy speciális eszközzel eltávolítják.

A hallójáratba idegentest is kerülhet, ami szintén vezethet duguláshoz. A kisgyerekeknél nem ritka, hogy gyöngyöt, babot vagy más apró dolgot dugnak a fülükbe. A növényi mag megduzzad, csírázni kezd, és a hallójáratot feszítve fájdalmat okoz. Orvossal távolíttassuk el.

Lehet a hallójáratban veleszületett elzáródás, amely lehet komplex. Piszkálástól a hallójárat könnyen sérülhet és erősen tud vérezni anélkül, hogy a sérülés komoly bajt okozott volna. Ilyenkor tegyünk bele tiszta vattát és nézessük meg az orvossal. Fertőtlenítő, esetleg antibiotikus kenőcs tehető a vattára, de soha ne kerüljön bele sebbenzin. A benzin a fülben erős fájdalmat okoz.

Swimseal fülcsepp ITT

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Újdonság

Dolorgiet med Fájdalomelleni fülspray 20 ml

Dolorgiet med Fájdalom elleni fülspray 20 ml

Enyhíti a fájdalmat, a bőrpírt és a viszketést. A külső hallójárat gyulladása esetén alkalmazható.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!